Corona

Claudia Pronk: "Mijn mening doet ertoe"

Claudia werkt als verpleegkundige in ons hospice. “Het gaat hier niet alleen om de dood. Het gaat om de kwaliteit van het laatste deel van het leven.”

Uniek werk

“Dit is een van de meest bijzondere afdelingen in de ouderenzorg. Je staat hier zo intens dichtbij mensen! Je helpt ze tijdens hun laatste dagen op deze wereld. Daarbij gaat het niet alleen om de dood. Het gaat om de kwaliteit van het laatste deel van hun leven. Het geeft enorm veel voldoening als je ervoor kunt zorgen dat iemand zijn leven goed kan afsluiten.”

De cliënt heeft de regie

“We proberen zorg op maat te geven. Cliënten hebben zelf de regie. Wij passen ons zoveel mogelijk aan. Dat betekent dat we geen strakke schema’s hanteren. Wil iemand ’s middags douchen? Oké. Een biertje bij het ontbijt? Gaan we regelen. Een van de mooiste dingen die we ooit mogelijk maakten, was een huwelijk. Dat vond plaats in onze tuin, enkele dagen voordat de vrouw overleed. Iedereen werkte hieraan mee. Ons eigen restaurant verzorgde de catering. Dat was heel bijzonder.”
 

"Ik doe veel meer dan alleen verpleegkundige handelingen."
 

Meer dan verpleegkundige zorg

“Verpleegkundige handelingen zijn maar een deel van mijn takenpakket. Ik doe veel meer. Van overleg met de arts en de geestelijk verzorger tot eten koken en de kattenbak schoonmaken. En vooral veel gesprekken voeren.”

Niet voor iedereen

“Dit werk moet je liggen. Empathisch vermogen is natuurlijk belangrijk. Je moet goed kunnen communiceren. En je moet het durven om iemand aan te raken. Om een hand op een schouder te leggen. Of even naast iemand te gaan liggen om te praten. Levenservaring helpt. Maar dat heeft weinig met leeftijd te maken. Ons jongste teamlid is onder de 30, de oudste bijna 60.”

We helpen elkaar

“Natuurlijk is het soms heftig werk. Toch kan ik het altijd goed achter me laten. Als collega’s er moeite mee hebben, staan we altijd voor elkaar klaar. Soms bellen we elkaar ’s avonds. Het is een hecht team.”
 

"Mijn mening als verpleegkundige wordt serieus genomen."
 

Mijn mening doet ertoe

“Ik ben heel tevreden met Respect als werkgever. Ons afdelingshoofd is een voorbeeld van dienend leiderschap. De leiding is betrokken en staat open voor ideeën. Mijn mening als verpleegkundige wordt serieus genomen.”

Henk de hospicekat

“De afdelingskat heet Henk. Hij is genoemd naar een patiënt die bij ons kwam voor euthanasie. Die man was betrokken bij een kattenopvang. Na zijn dood hebben we daar een kat uitgezocht. Ondertussen hoort Henk helemaal bij de afdeling. Hij brengt wat extra warmte en huiselijkheid.”

Claudia Pronk, verpleegkundige Hospice

Claudia Pronk, verpleegkundige Hospice Scheveningen

Deel deze pagina