Nieuws

Nieuwbouw

Het nieuwe gebouw van Het Uiterjoon heeft meer comfort en is energiezuiniger. Het heeft een gezellige en nóg vriendelijker uitstraling. De balkons en de kozijnen zijn vernieuwd andere delen van de gevel zijn hersteld of gereinigd. De hoogte en afmetingen van het gebouw zijn vrijwel gelijk gebleven.

Het nieuwe Uiterjoon is een woonzorgcomplex bestaande uit een verpleeghuis en huurappartementen voor senioren. De bewoners van het verpleeghuis wonen in tien woongroepen van 10 of 16 kamers met een gezamenlijke huiskamer en keuken. Deze manier van wonen is ook te vinden bij Het Anker, locatie Bosch & Duin en Zeewinde – ook al is elke locatie weer anders. Op de 1e t/m 5e verdieping bevinden zich de woongroepen. De huiskamers van deze woongroepen grenzen aan fraaie terrassen. Op de 6e t/m 8e verdieping  bevinden zich 24 huurappartementen in de vrije huursector.

Voorzieningen
De begane grond is helemaal opnieuw ingericht. Hier vindt u nu een petit café met een terras, een recreatieruimte en ruimtes voor voorzieningen als kapsalon, internetgelegenheid en pedicure. Op veler verzoek zit op de 8e verdieping het zogeheten Kraaiennest: een prachtig uitzichtpunt dat voor alle bewoners en hun bezoekers toegankelijk is.

Toegankelijk voor de buurt
Het Uiterjoon staat open voor de buurt. Veel van de voorzieningen op de begane grond zijn ook voor buurtbewoners toegankelijk. Met plekken als het petit café stimuleren we ontmoeting tussen de bewoners van Het Uiterjoon en buurtbewoners. Op die manier proberen we eenzaamheid tegen te gaan. We hebben hier goede ervaringen mee op andere locaties van Respect.

Natuurlijk zorgen we ervoor dat mensen van buiten niet zomaar door kunnen lopen naar de woonvertrekken. We weten dat het in de zomer druk kan zijn op de boulevard, maar dat geldt minder voor de Vissershavenstraat.

Sfeerimpressie ontwerp
Om u een gevoel te geven bij Het nieuwe Uiterjoon, kunt u het ontwerp in deze videopresentatie zien.

Leven in vrijheid met leefcirkels

Respect staat voor maximale vrijheid voor iedere cliënt. De cliënt wordt daarin niet beperkt door anderen of door de omgeving*. In Het nieuwe Uiterjoon zijn alle deuren open. Ook voor de cliënten van de psychogeriatrische afdelingen. Zij hebben eveneens de vrijheid om door de hele locatie te lopen en naar buiten te gaan. Pas als die vrijheid een ernstig nadeel oplevert voor de cliënt of zijn omgeving, wordt gekeken op welke minst ingrijpende manier de bewegingsvrijheid moet worden beperkt.

Vrij bewegen met inzet van leefcirkels
Het kan soms zijn dat een cliënt zich wel veilig vrij op de eigen etage kan bewegen, maar dat het niet veilig is om toegang te verlenen tot de hele locatie. Of wel tot de locatie, maar niet daarbuiten. Respect werkt daarom met 4 vastgestelde leefruimtes waarbinnen de cliënt zich, afhankelijk van zijn individuele situatie, vrij kan bewegen; de leefcirkels.

Deze leefcirkels zijn:

  1. Buiten: de cliënt kan zowel binnen als buiten de muren van de locatie vrij bewegen. Deze leefcirkel heeft geen bewegingsbeperkingen voor de cliënt.
  2. Het hele gebouw: de cliënt kan zich overal in het pand vrij bewegen. De buitendeuren blijven voor de cliënt gesloten.
  3. De etage: de cliënt kan zich op de hele eigen etage vrij bewegen, maar het is niet mogelijk om de lift te gebruiken om naar een andere verdieping te gaan.
  4. De eigen woongroep: de cliënt kan zich alleen op de eigen woongroep vrij bewegen.  

Vrijheid op maat
De leefcirkels zijn persoonsafhankelijk en kunnen worden aangepast. De leefcirkels 2 tot en met 4 worden alleen ingezet bij cliënten die dit nodig hebben. Met behulp van een polsbandje wordt de bewegingsruimte van de cliënt op maat geregeld. Sommige deuren gaan voor de cliënt open, andere deuren blijven gesloten. Het uitgangspunt is om de leefruimte waarbinnen de cliënt zich vrij kan bewegen, zo groot mogelijk te laten zijn. Indien nodig kan de cliënt gemonitord worden met bijvoorbeeld GPS.

* Hiermee volgt Respect de Wet zorg en dwang (Wzd). Het uitgangspunt van deze wet is 'Nee, tenzij'. Dat wil zeggen dat onvrijwillige zorg, zoals vrijheidsbeperking, in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel. De wet benadrukt dat onvrijwillige zorg een allerlaatste optie is. Daarbij wordt een stappenplan gevolgd, waar de cliënt en vertegenwoordiger bij betrokken worden. Meer informatie vindt u op www.respect.nl/wzd.