Nieuws

In 1,5 jaar twintig VIG’ers klaarstomen voor de zorg

30-03-2022

Versneld onderwijstraject mboRijnland, CIV Welzijn & Zorg en zorginstelling Respect wonen-zorg-welzijn groot succes 

Zoetermeer, 25 maart 2022 – Gisteren ontvingen twintig afgestudeerde VIG’ers hun diploma bij mboRijnland. Respect krijgt er twintig enthousiaste zorgmedewerkers bij. Dankzij een succesvol versneld traject, waarin het onderwijsprogramma in nauwe samenwerking tussen mboRijnland, CIV Welzijn & Zorg en zorginstelling Respect in Den Haag tot stand kwam.  

Net als in de hele zorgsector is ook bij Respect de vraag naar goed opgeleide mensen groot. Alle twintig deelnemers hebben gesolliciteerd op een vacature van Respect. Ze werden aangenomen en volgden de afgelopen 1,5 jaar in versneld tempo de BBL-opleiding Verzorgende IG (VIG) op locatie onder leiding van een docent van mboRijnland.

Patricia van der Neut, docent mboRijnland: “Het bijzondere aan deze samenwerking is dat op vraag van de zorginstelling een onderwijsprogramma op maat is gemaakt. Samen met experts uit het werkveld geef ik op locatie les. Zo krijgen de deelnemers bijvoorbeeld ook les van een diëtiste en een ergotherapeut van Respect.”

Zij-instromers snel en kwalitatief opleiden 

Eline Huisman, manager Opleiding Ontwikkeling & Recruitment Respect: “De kracht van dit traject is dat een gevarieerde groep deelnemers zonder ervaring in de zorg binnen 1,5 jaar tot volwaardig VIG’er is opgeleid. Respect ging op zoek naar een partner om zij-instromers snel en kwalitatief op te leiden tot VIG’er. mboRijnland kon via CIV Welzijn & Zorg, waar wij partner van zijn, dit traject binnen het reguliere stelsel aanbieden. Bovendien was er vanaf het eerste moment een klik met mboRijnland en het vertrouwen dat het traject succesvol zou zijn.” 

Plek gevonden 

De deelnemers komen uit verschillende hoeken, zoals een oud-werknemer van de visafslag die graag aan het werk wil in de zorg, een grafisch vormgever die besloot in de zorg te willen werken of een andere deelnemer die al in de zorg werkte als Helpende Plus en graag een vervolgopleiding tot Verzorgende wilde doen.  

Mike, één van de gediplomeerden: “Ik heb hiervoor bij een groothandel voor vis gewerkt. Dat zorgen heeft altijd in me gezeten. Ik ben heel empathisch. De advertentie voor de vacature en de informatiedag maakten me meteen enthousiast. Terecht, want de opleiding was meer dan ik had verwacht. Ik heb nu echt mijn plek gevonden en ga met plezier naar mijn werk. Ik wil ook zeker doorstuderen en de opleiding voor Verpleegkundige doen. Maar eerst ga ik aan de slag bij Respect met cliënten met een zware beperking. Daar heb ik echt zin in.” 

Diploma ondertekenen

Enthousiasme werkt aanstekelijk 

Eline Huisman: “Ondanks dat een zij-instromer geen ervaring in de zorg heeft, is deze niet onervaren. Respect heeft veel plezier van de kwaliteiten die de deelnemers op andere vlakken meenemen. Het enthousiasme doordat men weloverwogen voor de zorg kiest, werkt aanstekelijk.” 

Petra, één van de nieuwe VIG’ers: “Ik kom uit de grafische sector en ben gestopt met werken toen ik moeder werd. Op zich is dit voor mij geen vreemde stap. Ik ben ook buddy geweest, dus dat zorgende zit er wel in, maar ik ben ook creatief. Ik ben blij dat ik deze stap heb gemaakt, het past bij me. Het omgaan met mensen, het ertoe doen. Het is een stukje waardering dat je krijgt tijdens je werk. Ik ga nu werken op de somatische afdeling, met mensen met een lichte beperking.”

De klas die gisteren hun diploma kreeg, is in september 2020 gestart. In september 2021 is de tweede lichting gestart en volgende week beginnen de sollicitatiegesprekken voor de klas die na de zomer start. Huisman: “Voor ons is dit geen project meer, wij geloven hierin, voor ons is het beleid.” 

gediplomeerden op een rij

Omscholen naar de zorg

Wil jij omscholen naar de zorg? Laat je bij Respect omscholen naar Verzorgende IG of Verpleegkundige. Wij bieden jou een werken-leren-traject aan, waarbij je direct betaald krijgt en uiteindelijk een prachtig zorgdiploma behaald. Bekijk hier alle informatie over omscholen.

Deel deze pagina