Corona

Interview Nelie Kraaijenveld

Nelie Kraaienveld

Thuis bij Nelie in Bosch en Duin

Nelie Kraaienveld - den Heijer woont in een appartement aan de voorzijde van de Respectlocatie Bosch en Duin. Een CVA, hart- en longproblemen, maakten dat Nelie niet langer zelfstandig kon wonen. Na twee en een half jaar voelt ze zich hier al aardig thuis. “Alles wat hier staat is van mezelf, behalve die kast.” Nelie omringt zich behalve met haar eigen meubeltjes ook met mooie foto’s van vroeger. “Mijn zoon was laatst hier en toen hebben we lijstjes gekocht voor wat foto’s die ik had gevonden.”

De momenten waar Nelie van geniet

Een prachtige trouwfoto van Nelie herinnert haar dagelijks aan vroeger, voor Nelie een gelukkige tijd. “Mijn man en ik hadden een sigarenwinkel, die uiteindelijk een soort winkel van Sinkel is geworden. We verkochten kaarten, tijdschriften, maar ook lampen, van alles.” Het was een drukke tijd waarin ze ook hun zoon en dochter grootbrachten. 12 jaar geleden overleed Nelies man. Ze is ontroerd als ze aan hem denkt. “Maar je moet door hè? Vlak daarna overleed mijn zwager. Vanaf die tijd hebben mijn zus en ik veel samen gedaan. We gingen weekendjes weg en we winkelden samen.” Nog steeds gaan de zussen er weleens samen op uit. Allebei in hun scootmobiel. Dat zijn de momenten waar Nelie van geniet. En natuurlijk als haar zoon of dochter op bezoek komen. “Mijn zoon woont in Hamburg, maar als hij op bezoek komt dan eten we samen en dan komt mijn dochter of mijn zus ook.” Daarnaast houdt ze ervan om Mahjong te spelen op haar laptop.

Allemaal lieve, behulpzame verzorgers

Nelie is tevreden bij Bosch en Duin. “De zorg is hier goed. Het zijn allemaal behulpzame, lieve verzorgers. Ik krijg hulp als dat nodig is, maar ik probeer nog zoveel mogelijk zelf te doen.” Ook haar nagels heeft ze zelf gelakt. Haar uiterlijke verzorging was altijd belangrijk voor Nelie en dat is het nog steeds. Haar kleding is zorgvuldig uitgekozen met bijpassende sieraden. Zonder een beetje make-up gaat ze de deur niet uit. “Het hoort bij me. Ik doe het niet voor anderen, maar echt voor mezelf. Als ik geen make-up op heb, voel ik me niet helemaal aangekleed.”

Bosch en Duin

Bosch en Duin ligt tussen Scheveningen en Den Haag, tegenover het bos. Het woon-zorgcentrum heeft een warme huiselijke sfeer, een prachtige binnentuin, dakterrassen, een restaurant, een recreatiezaal en een stiltecentrum. De gezellige Frederik Hendriklaan en Keizerstraat zijn dicht in de buurt.

Meer informatie

Deel deze pagina